Zupa z dyni

Wyszłam z przekonania, że goździki i cynamon zdominują smak zupy. Efekt końcowy mnie zaskoczył. Zupa okazała się oazą łagodności, miksem aromatów goździków, pomarańczy i cynamonu. Czuć w niej mleczno - waniliową nutę. Wszystkie te smaki współgrają i się przenikają. Słodycz przełamują winem skropione rodzynki. Ja dodatkowo pokusiłam się o podprażane pestki słonecznika i maślane grzanki. Ta wersja zupy dyniowej ponoć ma korzenie śląskie ;)


Składniki:
  • 700 g miąższu z dyni (bez skóry i pestek)
  • 2 gorzkie migdały
  • 3 goździki
  • mały kawałek kory cynamonowej
  • otarta skórka z 1/2 cytryny (lub pomarańczy wielkości dużej cytryny)
  • sok z 1 cytryny (lub pomarańczy)
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki białego wina
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 6 szklanek wody
  • sól


Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Rodzynki umieścić w miseczce i skropić winem. Miąższ dyni pokroić w kostkę.
Wodę zagotować wraz z goździkami, startą skórką pomarańczy lub cytryny, korą cynamonu oraz posiekanymi migdałami.
Do gotującej się wody wrzucić pokrojoną dynię, gotować na małym ogniu aż dynia się rozpadnie (rozgotuje). Miękką dynie przetrzeć przez sitko, zagotować ponownie. W mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do zupy, dokładnie wymieszać, dodać laskę wanilii i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Następnie wlać sok z pomarańczy lub cytryny, dosypać cukier i rodzynki, doprawić solą do smaku.
Chwilę podgrzać, przed podaniem dodać masło.


SMACZNEGO :)



Źródło: Hanna Szymanderska, Kuchnia Polska, potrawy regionalne.

Komentarze

Popularne posty