Kruche orzechowe ciasto z masą budyniową i śliwkami

Kruche ciasto z dodatkiem zmielonych orzech włoskich. Nie tylko nimi pachnie, ale i rzeczywiście smakuje. Struktura ciasta jest tak przyjemnie krucha, że czasem ma się wrażenie rozpływania w ustach. Miedzy kruchym spodem, a wierzchem soczyste śliwki w masie budyniowej. Nuta cynamonu wydobywa się i z ciasta i z nadzienia - subtelnie i wystarczająco. Do tego ciasta chce się wracać :)



Składniki:
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 175 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Nadzienie:
  • 450 g śliwek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu



Orzechy zmielić blenderem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, brązowy cukier, sól, cynamon i zmielone na mączkę orzechy włoskie. Ciasto szybko i energicznie zagnieść. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 części ciasta wylepić dno i boki tortownicy na wysokość 3 cm. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Resztę ciasta schłodzić w zamrażalniku przez 20 minut. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki. Śliwki wyłożyć na dno ciasta. Przygotować masę. Jajko, żółtko, cukier, śmietana, sól, cynamon i mąkę ziemniaczaną zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Masą zalać śliwki. Pozostałą 1/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zakrywając śliwki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.


SMACZNEGO :)

Źródło: http://smittenkitchen.com/

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty