Czekoladowe ciasto z nutellą i malinami

Tak dawno nie sięgałam po nutellę. Do tego stopnia dawno, że przez chwilę doświadczyłam przyjemnego zdziwienia wyrazistości smaku orzechów laskowych. I po raz kolejny przekonałam się, że siła smaku tkwi w prostocie... czekoladowe ciasto nutella, bita śmietana i owoce. Razem smakują obłędnie! Ciężkie i wilgotne blaty czekoladowego ciasta, przesmarowane nutellą, zakryte chmurą bitej śmietany z wanilią przykryte malinami... Uśmiecham się na samą myśl, bo owy torcik pozostał już tylko wspomnieniem, ale jakim pysznym :)



Składniki:
  • 100 g masła 
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 szklanka nutelli


Przełożenie:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • ok. 500 g malin
  •  1 łyżeczka pasty z wanilii


W rondelku rozpuścić masło, dodać kakao i wymieszać. Wlać wrzącą wodę, mieszać ok 30 sekund na małym ogniu. Odstawić.
W drugim naczyniu dokładnie rozmieszać maślankę, jajka i pastę z wanilii. W większej misce połączyć mąką, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wlać mieszaninę czekolady, zmiksować na średnich obrotach. Kiedy masa będzie jednolita, wlać mieszaninę maślanki dalej miksując aż ciasto będzie połączone. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 - 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, przestudzić, przekroić na dwa blaty ciasta.
Maliny umyć i osuszyć. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i pastą z wanilii.
Wierzch blatów ciasta posmarować nutellą. Blat dolny ułożyć na paterze, przełożyć połową bitej śmietany i połową malin. Przykryć drugim blatem, przełożyć pozostałą częścią śmietany i malin. Schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce.


SMACZNEGO :)


Źródło: tastykitchen.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty