Muffiny melonowe z białą czekoladą
I chyba najbardziej było czuć melona, kiedy jego zapach rozprzestrzeniał się podczas pieczenia. Zapach był cudowny :) Żałuje, że smak melona zatopił się gdzieś... gdzieś tam w cieście ;) Być może przebiłby się bardziej, gdyby nie mąka i otręby orkiszowe. Udział melona sprawił, że muffiny są niesamowicie wilgotne, a biała czekolada pozostaje miękka, jakby lekko podtopiona. Efekt: 12 muffinkowych i zdrowych pyszności!
Składniki (na 12 muffinek):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka otrębów orkiszowych
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki puree z melona
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g pokrojonej w kostkę białej czekolady
Masło stopić i przestudzić.
Obie mąki, otręby, cukier, sól i proszek do pieczenia połączyć w jednym naczyniu. W drugim naczyniu połączyć puree melonowe, jajka, przestudzone masło i ekstrakt waniliowy. Składniki obu naczyń połączyć, pod koniec dodając pokrojoną w kostkę białą czekoladę.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: cookingwithmichele.com
Komentarze
Prześlij komentarz