Drożdżówka na białkach
Po szarlotkach nazbierały mi się białka. Początkowo chciałam zrobić z nich bezy, ale traf chciał, że przeglądając książkę moją uwagę skupił ten oto przepis :) Drożdży miałam o 20 g mniej niż potrzeba, jednak postanowiłam zaryzykować... Drożdżówka pięknie wznosiła się ku wysokości. Straciła na niej w piekarniku. Być może drożdże sobie nie poradziły z taką ilością kruszonki. Choć bardzo starałam się rozłożyć ja równomiernie i nie obciążyć zbyt mocno :) Jak na drożdżówkę wyszła bardzo wilgotna. Sypka mąka krupczatka i drobno siekane migdały stworzyły ciekawą strukturę ciasta. Do wypróbowania koniecznie :)
Składniki:
- 60 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka białek
- 100 g drobno posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
- 4 szklanki mąki krupczatki lub mąki ryżowej
- szczypta soli
- 200 g masła
Kruszonka:
- 80 g masła
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru kryształu
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną lśniąca pianę. Dodać wyrośnięty rozczyn, posiekane migdały, mąkę i sól. Wyrobić ciasto przy pomocy miksera (z końcówkami do ciasta drożdżowego), dodać przestudzone masło, wyrobić. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Formę o wymiarach ok. 27 x 32 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do blachy, wyrównać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z zimnego masła, mąki i cukru przygotować kruszonką, rozgniatając składniki opuszkami palców. Bardzo delikatnie i równomiernie rozprowadzić kruszonkę na wierzchu ciasta, uważając by ciasto się nie zapadło. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia Polska.
Komentarze
Prześlij komentarz