Czekoladowe muffinki ze śliwkami
Coś niesamowitego jest w tych muffinkach. Mimo czekolady i kakao są lekkie i aksamitne. Przy tym wilgotne co podkreślają cząstki śliwek. Czekoladowe to fakt :) Pozostawiam Wam do wypróbowania :)
Składniki (na 18 standardowych muffinek):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g czekolady deserowej
- 1/2 szklanki naparu mocnej kawy
- 1 szklanka śmietany 18% (słodkiej)
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 400 g śliwek węgierek
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić każdą na osiem części. W misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól, cynamon i sodę.
Kawę wraz z czekoladą podgrzewać na małym do rozpuszczenia czekolady. Wlać śmietanę, olej, ekstrakt z wanilii i jajka. Dokładnie wymieszać. Składniki mokre połączyć z suchymi. Dodać śliwki i krótko zamieszać.
Wyłożoną papilotkami formę napełnić ciastem do samej krawędzi (ale uważając, żeby ciasto się nie wylewało). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz