Szarlotka

Na niej każde serce zostało ułożone z niesamowitym skupieniem i ciepłą myślą. Wierze, że te myśli dotarły do adresata...
Klasyczna, ale nigdy nie banalna. Szarlotka. Miedzy kruchym ciastem, masa ze smażonych jabłek - kwaskowata z odrobinom cynamonu. Taka jak być powinna. Ciasto jest kruche lecz nie twarde, ładnie się kroi i nie sypie. Podana na ciepło i podana na zimno smakuje równie pysznie. Polubicie ją - obiecuje :)



Składniki:
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru + 1 czubata łyżka do jabłek
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka słodkiej śmietany 18%
  • cukier puder do posypania



Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Dusić w garnku z grubym dnem z  łyżką cukru, cynamonem, dolewając odrobinę wody i uważając, żeby jabłka się nie przypaliły.Kiedy jabłka się rozpadną, zdjąć z ognia i odstawić.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło, cukier, żółtka i śmietanę. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem. 1/3 ciasta odłożyć. 2/3 częścią ciasta rozwałkować i wylepić nią dno i boki tortownicy na wysokość 4 - 5 cm. Nałożyć masę z jabłek, wyrównać. Pozostałą cześć ciasta rozwałkować, powykrawać serca, listki czy kółka, przykryć nimi wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez  25 - 30 minut.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)

Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty słodkości.

Komentarze

Popularne posty