Jabłecznik ucierany z płatkami owsianymi
Ogród jest moją oazą... Za każdym razem jak wracam 'skądś tam' i przekraczam próg zieleni dociera do mnie jak bardzo tego potrzebuje i tęsknie. Jabłka na drzewach, maliny na krzakach i to wszystko co wydobywa się z ziemi powoduje, że się uśmiecham. A w taki piękny dzień jak dziś przebywanie w ogrodzie raduje ze zdwojoną mocą i inspiruje do kulinarnych poczynań :) 
Sezon jabłkowy rozpoczyna jabłecznik ucierany - klasyk :) 2 szklanki cukru, które ujrzałam w przepisie wybiły mnie z tropu. Tak, więc nastąpiła redukcja cukru, podwojenie proszku do pieczenia i modyfikacja z płatkami :) Ciasto okazało się smaczne, szczególnie w wersji na ciepło z gałką lodów waniliowych. Zdecydowanie wystarczająco słodkie. Myślę nawet, że cukru mogłoby być jeszcze mniej za to jabłek ciut więcej. 
Składniki:
- 6 jabłek
 - 3/4 łyżki cynamonu
 - 5 łyżek cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch
 - 2 i 2/3 szklanki mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 i 1/3 szklanki cukru
 - 1 szklanka oleju
 - 1/2 szklanki soku pomarańczowego
 - 1 łyżeczka pasty z wanilii
 - 4 jajka
 - 1 szklanka płatków owsianych
 - cukier puder
 
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić na większe kawałki. Pokrojone jabłka zasypać 5 łyżkami cukru i cynamonem, wymieszać i odstawić.
Mąkę przesiać do miski i połączyć z proszkiem do pieczenia, odstawić. Olej, pastę z wanilii i sok pomarańczowy zmiksować z cukrem. Cały czas miksując małymi porcjami dodawać mąkę. Do gładkiej i gęstej masy dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując. 2/3 masy wlać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę ciasta połączyć z płatkami. Masę rozprowadzić na wyłożonym cieście. Z jabłek zlać sok, jabłka rozłożyć na wierzchu ciasta. Jabłka posypać łyżka cukru. Piec ok. 1 h w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka.
Przestudzić i obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: smittenkitchen.com

Komentarze
Prześlij komentarz