Bułeczki z jagodami i kruszonką czyli jagodzianki III

Przerwę na blogu przypieczętowały jagody i powrót również one. Tym, razem porcja jagód wywędrowała z zamrażalnika. Przepis zdobyty podczas pobytu w Wiśle prosto z broszury śląskich smaków, którą dostałam od jednej z moich ulubionych współlokatorek czyli Madzi :D
Miękkie i puszyste ciasto, delikatnie słodkie przykryte warstwą chrupiącej, słodkiej kruszonki. Najlepsze w dniu pieczenia, choć prawdopodobieństwo, że przetrwają do kolejnego jest niewielkie ;) Pyszności utęsknione :)
 



Składniki:
  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany 12 % o temperaturze pokojowej
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 żółtka


Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 110 g mąki



Mąkę przesiać do miski, na środku uformować wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i zalać częścią śmietany. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka, sól, resztę śmietany, 2 łyżki i stopione, ostudzone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać odrobinę śmietany lub maki jeśli będzie za rzadkie).
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Kiedy ciasto podwoi objętość, krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części (po ok. 80 g). Z każdej uformować placuszek, na środek którego umieścić czubatą łyżkę jagód. Zlepić dokładnie formując podłużne bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blasze zlepioną częścią do dołu. Odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.
Zagnieść kruszonkę z podanych składników. Wierzch bułeczek przykryć kruszonką (wcześniej można posmarować bułeczki białkiem). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut na złoty kolor.


SMACZNEGO :)


Źródło: Broszurka "VII Festiwal Śląskie Smaki"

Komentarze

Popularne posty