Makaron z kremowym sosem serowo - jogurtowym, cukinią i oliwkami

Makaron w tonacji żółto - zielonej. Jesiennej jakby :) Cukinii sporo u nas jeszcze, choć raczej takiej  już wyrośniętej. Pod wielkimi liśćmi znalazłam jednak parę malutkich okazów. Idealnych do tego spaghetti - wystarczy pokroić na plasterki, bez wykrajania miąższu. Gęsty kremowy sos z przebijającym się aromatem sera pleśniowego i bazylii trochę mniej jogurtu. Do tego lekka cukinia i oliwki. Łagodnie, kolorowo i smacznie :)



Składniki:
  • 400 g makaronu 
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 125 g sera pleśniowego srebrny mazur
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka jogurtu
  • garść świeżych liści bazylii
  • 4 - 5 małych cukinii
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Makaron ugotować al' dente z 2 łyżkami oliwy. Cukinie pokroić 3 mm plasterki, oliwki poprzekrawać na pół. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 1 minutę do wydobycia aromatu, dodać cukinie pokrojoną w talarki krótko przesmażyć, zdjąć z ognia i dorzucić oliwki.
W mleku rozpuścić serki topione, dodać posiekaną bazylię, pokruszony ser pleśniowy. Mieszać do połączenia składników na końcu dodać jogurt i wymieszać (jeśli sos będzie bardzo gęsty dodać odrobinę jogurtu lub mleka). Porcję makaronu położyć na talerz, polać sosem i talarkami cukinii z oliwkami.


SMACZNEGO :) 




Komentarze

Popularne posty