Makaron z kremowym sosem serowo - jogurtowym, cukinią i oliwkami
Makaron w tonacji żółto - zielonej. Jesiennej jakby :) Cukinii sporo u nas jeszcze, choć raczej takiej już wyrośniętej. Pod wielkimi liśćmi znalazłam jednak parę malutkich okazów. Idealnych do tego spaghetti - wystarczy pokroić na plasterki, bez wykrajania miąższu. Gęsty kremowy sos z przebijającym się aromatem sera pleśniowego i bazylii trochę mniej jogurtu. Do tego lekka cukinia i oliwki. Łagodnie, kolorowo i smacznie :)
Składniki:
- 400 g makaronu
- 2 serki topione śmietankowe
- 125 g sera pleśniowego srebrny mazur
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka jogurtu
- garść świeżych liści bazylii
- 4 - 5 małych cukinii
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotować al' dente z 2 łyżkami oliwy. Cukinie pokroić 3 mm plasterki, oliwki poprzekrawać na pół. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 1 minutę do wydobycia aromatu, dodać cukinie pokrojoną w talarki krótko przesmażyć, zdjąć z ognia i dorzucić oliwki.
W mleku rozpuścić serki topione, dodać posiekaną bazylię, pokruszony ser pleśniowy. Mieszać do połączenia składników na końcu dodać jogurt i wymieszać (jeśli sos będzie bardzo gęsty dodać odrobinę jogurtu lub mleka). Porcję makaronu położyć na talerz, polać sosem i talarkami cukinii z oliwkami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz