Enchiladas z kurczaka

Zakręcona z mocą weków na zimę - ja. Cały ranek chodziłam z myślą przypominającą, że dziś o 12 idę do pracy. Obmyśliłam nawet plan, żeby wyjechać o 11:45, dzięki czemu byłabym pół godziny wcześniej. Zaznaczyć muszę, że do pracy jadę 45 minut. I z takim rozplanowaniem do pewnego momentu idealnym przeminął mi poranek. Jeśli ktoś z Was zauważył już absurd tego rozplanowania ma rację. Jadąc sobie zadowolona, spojrzałam na tarcze mego zegara w samochodzie. Chwila konsternacji zapadła widząc za 6 minut 12. Pierwsza myśl czy ten zegar dobrze chodzi? Szybko wygrzebałam telefon z torebki... Tak to był fakt. Za 6 minut powinnam być w pracy, a do przejechania zostało mi 30 km. Zamarzyłam o wehikule czasu. Szczypta paniki, wyrzutów sumienia i niedowierzania we własne zakręcenie. W końcu do dechy gaz i telefon w dłoń. Szczęście mnie nie opuściło - pomogła Ola :)

Danie dopieszczone papryczką chili - enchiladas. Tradycyjne, meksykańskie gdzie dopieszczanie chili jest sprawą oczywistą, bo enchilada pochodzi od czasownika 'enchilar' co znaczy 'dodawać paprykę chili. 
Enchiladę zwykle przygotowuję się z tortilli, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Następnie macza się w sosie, napełnia farszem i zwija w rurkę. Tortille kładzie ciasno jedna obok drugiej, zalewa sosem i obsypuje wierzch serem. 
Pokochałam to danie. Dominujący smak chili, przełamuje wyrazista kolendra, łagodny kurczak, słodka cebulka i jogurt. Pewne jednak jest, że nie jest to kompozycja dla anty-fanów chilli :)




Składniki:
  • 3 papryczki chipotle chili
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 drobno posiekana średniej wielkości czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 425 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego oregano
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 240 g grubo startego sera cheddar
  • 8 - 10 pszennych lub kukurydzianych tortilli
  • sól


Papryczki chili pozbawić szypułek, zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 20 minut. Wodę z chili zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Mięso umieścić w rondlu z wrzącą wodą, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 10 -15 minut. Filety wyjąć, przestudzić i pokroić w drobne kawałki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą.
3 - 4 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Smażyć aż stanie się szklista. Połowę cebuli odłożyć do miski z pokrojonym kurczakiem. Do pozostałej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kminek. Smażyć mieszając do uwolnienia aromatów.
Wlać zmiksowane chili z wodą, koncentrat pomidorowy, pomidory i oregano. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1 minuty. Doprawić solą, zdjąć z ognia. 
Kurczaka, cebulę, śmietanę oraz 1/3 sera wymieszać w misce. 
Tortille podgrzać, zanurzyć w sosie z obu stron. Na brzegu każdej tortilli położyć łyżkę farszu z kurczakiem, zwinąć. 1/2 szklanki sosu pomidorowego rozprowadzić na dnie naczynia. Ułożyć enchiladas jedna obok drugiej, złączeniem do dołu. Enchilades polać sosem pomidorowym, następnie posypać serem. Piec ok 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopnie C. Podawać z jogurtem lub śmietaną.


SMACZNEGO :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty