Sałatka na szpinaku z prażonymi płatkami migdałów, pomidorami, mozzarelą i sadzonym jajkiem

Tak to się w życiu dzieje, że nic się przypadkiem nie zdarza. I czasem, a może i często słabo zdajemy sobie sprawę ile możemy dla kogoś znaczyć i jak ważne jest to, że jesteśmy. Po prostu tak. Świadomość obecności jest bezcenna.
Sałatka w której wszystko się zgadza. Liście świeżego szpinaku otulone oliwą z czosnkiem, oprószone chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów, z łagodną mozzarellą i soczystymi pomidorami uwieńczone jajkiem sadzonym lekko ściętym. Wykwitnie, lekko i smacznie. O, tak - to lubię! :)



Składniki:
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g liści szpinaku
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 pomidory 
  • mozzarella (125 g)
  • 2 - 3 jajka
  • sól morska



Oliwę rozmieszać z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić na ósemki, mozzarellę porozrywać na mniejsze kawałki. Szpinak wymieszać z oliwą. Rozłożyć na dwóch talerzach, obsypać płatkami migdałowymi, przybrać cząstkami pomidorów i mozzarellą. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić odrobiną oliwy, wbić jajka i obsmażyć z obu stron, tak by żółtko lekko się ścięło, a w środku pozostało leiste. Jajko sadzone położyć na środku. Sałatkę oprószyć solą morską. Podawać z grzankami podsmażanymi na maśle.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty