Sałatka na szpinaku z prażonymi płatkami migdałów, pomidorami, mozzarelą i sadzonym jajkiem
Tak to się w życiu dzieje, że nic się przypadkiem nie zdarza. I czasem, a może i często słabo zdajemy sobie sprawę ile możemy dla kogoś znaczyć i jak ważne jest to, że jesteśmy. Po prostu tak. Świadomość obecności jest bezcenna.
Sałatka w której wszystko się zgadza. Liście świeżego szpinaku otulone oliwą z czosnkiem, oprószone chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów, z łagodną mozzarellą i soczystymi pomidorami uwieńczone jajkiem sadzonym lekko ściętym. Wykwitnie, lekko i smacznie. O, tak - to lubię! :)
Składniki:
- 3 łyżki oliwy extra virgin
 - 1 większy ząbek czosnku
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 100 g liści szpinaku
 - 4 łyżki płatków migdałowych
 - 2 pomidory
 - mozzarella (125 g)
 - 2 - 3 jajka
 - sól morska
 
Oliwę rozmieszać z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Pomidory pokroić na ósemki, mozzarellę porozrywać na mniejsze kawałki. Szpinak wymieszać z oliwą. Rozłożyć na dwóch talerzach, obsypać płatkami migdałowymi, przybrać cząstkami pomidorów i mozzarellą. Na rozgrzanej patelni rozprowadzić odrobiną oliwy, wbić jajka i obsmażyć z obu stron, tak by żółtko lekko się ścięło, a w środku pozostało leiste. Jajko sadzone położyć na środku. Sałatkę oprószyć solą morską. Podawać z grzankami podsmażanymi na maśle.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz