Muffiny kokosowe ze śliwkami
Myśli - zbieram. I sama nie wiem czy mój stan to drętwota czy raczej stoicki spokój. Bez odbioru.
Kto by pomyślał, że kokos ze śliwkami będą do siebie tak pasować :) W wilgotnym, sprężystym cieście o mlecznym posmaku zanurzone jeszcze bardziej wilgotne śliwki. A z tej całej harmonii smaku wynurza się kokos :) Najlepsze!
Kto by pomyślał, że kokos ze śliwkami będą do siebie tak pasować :) W wilgotnym, sprężystym cieście o mlecznym posmaku zanurzone jeszcze bardziej wilgotne śliwki. A z tej całej harmonii smaku wynurza się kokos :) Najlepsze!
Składniki (na 12 muffinek):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
 - 1 szklanka cukru
 - 2/3 szklanki wiórków kokosowych
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki mleka
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 - 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
 - 90 g masła
 - 250 g pokrojonych w ćwiartki śliwek
 
Masło rozpuścić w rondelku, chwilę przestudzić następnie połączyć z mlekiem, jogurtem i ekstraktem waniliowym.
W misce wymieszać mąkę, cukier, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Składniki mokre połączyć z suchymi, wmieszać pokrojone śliwki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut.
Krótko przestudzić w formie, po czym wyjąć.
SMACZNEGO :)
Źródło: nzwomansweekly.co.nz

Komentarze
Prześlij komentarz