Placek z cukinii z anyżem, cynamonem i goździkami
Z piekarnika wydobył się przecudny zapach przypraw korzennych na czele z anyżem. Rozpłynęłam się w tym aromacie, a w głowie pojawiło się wspomnieniem, wspomnienie dzieciństwa. Pamiętacie anyżowe cukierki? O nierównych kształtach w foliowych torebkach, można je było dostać na słodkich stoiskach w czasie jarmarków, festynów czy targowisk. Ciekawe jest to, że teraz smakują bardziej niż kiedyś :) 
A rozważania na temat anyżu obudził włoski placek z cukinii w odsłonie korzennej. Niesamowicie aromatyczny i zachwycający! Spróbujcie koniecznie :)
Składniki:
- 250 g młodych małych cukinii
 - 2 płaskie łyżeczki soli
 - 4 jajka
 - 200 g cukru (polecam dać mniej - 175 g)
 - 150 g pestek dyni
 - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
 - sok z 1/2 cytryny
 - 100 g mąki
 - 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 gwiazdka anyżu
 - 4 - 5 całych goździków
 - 1 płaska łyżeczka cynamonu
 - cukier puder do posypania
 
Cukinie umyć, obciąć końce, nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki zasypać solą, wymieszać i pozostawić w misce, żeby puściły sok.
Pestki dyni zarumienić na suchej patelni, przełożyć na talerz, przestudzić, a następnie zmielić na mączkę. Anyż i goździki roztłuc lub zmielić (świeżo mielone mają intensywniejszy aromat, jednak można użyć już zmielonych przypraw po 1/4 łyżeczki).
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (powinny powiększyć swoją objętość). Cały czas ucierając dodawać stopniowo cukier waniliowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, zmielone przyprawy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pestki dyni. Na końcu dodać odciśniętą cukinie, całość wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 23 cm.
Piec w temperaturze 180 stopni C na ciemnozłoty kolor 45 - 50 minut.
Upieczony placek wyjąć, zdjąć obręcz, przestudzić. Posypać cukrem pudrem, podawać lekko ciepły lub schłodzony.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze
Prześlij komentarz