Spaghetti z groszkowym pesto, szynką wędzoną i błękitnym lazurem
Jak się okazuje często najlepsze rzeczy wychodzą nie planowane. Miał być makaron na zielono z brokułami i groszkiem, a tym czasem wieść o brokułach zanikła, a z groszku powstało pesto. Pesto charyzmatyczne, bo czosnkowe. Całka kompozycja makaronu z groszkowym pesto, szynką wędzoną i błękitnym lazurem stworzyła wykwintne i intensywne smakowo danie, gdzie jedyny wyraz łagodności, a wręcz lekkiej słodyczy stanowiła cebula. Mnie osobiście zachwyciło, jedyne czego zabrakło to kieliszek dobrego wina :)
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 2 - 3 średnie cebule
- 150 g sera błękitny lazur
- 200 g szynki wędzonej
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente.
Groszek odcedzić, zmiksować blenderem z oliwą, słonecznikiem, czosnkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron dobrze wymieszać z groszkowym pesto.
Cebule pokroić w ćwierć talarki, szynkę w grubsze plastry, a następnie mniejsze kawałki, krótko podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Ser lazur pokroić na mniejsze kawałki.
Nakładać spaghetti z pesto, obsypać podsmażoną szynką z cebulą i lazurem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz