Tarta ze śliwkami i orzechowym kremem
Wariacja na temat tarty alzackiej "Tarte aux Quetsches", gdzie klasyczny śmietanowy flan został wzbogacony o orzechy włoskie, a miejsce śliwek quetsches zajęły węgierki. Na spodzie ciasto kruche, pysznie maślane. Powyżej połączenie, które lubię bardzo czyli orzechy plus śliwki. Dzięki posypce z cukru śliwki pięknie się zkarmelizowały, a uwieńczeniem całości jest tu korzenny akcent cynamonu. Dziś zostawiam Was z przepisem i krótką notatką na temat, a może jutro powiem coś więcej o tarcie rodem z Alzacji ;) 
Składniki na kruchy spód:
- 90 g masła
 - 150 g mąki
 - 75 g cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem kryształem)
 
Nadzienie:
- 140 g orzechów włoskich
 - 2 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem kryształem lub miodem)
 - 3 łyżki śmietany kremówki
 - 1 duże jajko
 - ok. 1 kg śliwek węgierek
 - 2 łyżki cukru kryształu
 - cynamon do posypania
 
Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z cukrem trzcinowym, dodać masło. Rozgnieść palcami jak na kruszonkę. Dodać trochę wody zaczynając od 1 łyżki, a w razie potrzeby dodać więcej (dałam 3 łyżki) tak, żeby składniki ciasta się połączyły. Zagnieść kruche ciasto, następnie rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż forma do tarty. Rozwałkowane ciasto przełożyć za pomocą wałka do formy, starannie wylepić dno i ścianki, brzegi ciasta zostawiając trochę ponad formę. Nadmiar ciasta odciąć.
Spód podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować nadzienie. Orzechy zmiksować w malakserze na 'gruby' proszek, połączyć z cukrem. Jajko połączyć ze śmietaną, następnie wymieszać z orzechami.
Śliwki umyć, osuszyć. przepołowić pozbywając się pestek. Masę orzechową równomiernie rozprowadzić na podpieczony spód. Zaczynając od brzegu ułożyć połówki śliwek, tak by lekko na siebie nachodziły. Śliwki posypać z wierzchu cukrem kryształem. Piec kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
SMACZNEGO :)
Źródło: chocolateandzucchini.com

Bardzo kreatywny pomysł na zdjęcia i wykonanie. Polecam też moją kakaową tartę ze sliwkami, agrestem oraz galaretką. http://nymuffin.blogspot.com/2013/07/gooseberry-plum-tart-tarta-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuń