Miodowe ciasto z jabłkami
W kuchni tak łatwo jest ocieplić jesienną aurę. Cudowne kiedy po domu roznosi się zapach cynamonu i jabłek. A za chwilę można usiąść z kubkiem herbaty nad ciastem o miodowej słodyczy z chrupiącymi orzechami, ale też wspomnianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto piaskowe, wilgotne, aromatyczne o przepięknym ciepłym kolorze :) Łatwe i pachnące. Drugiego, a nawet trzeciego dnia tak samo świeże jak w dniu pieczenia :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3/4 szklanki płynnego miodu
 - 2 jajka
 - 1 szklanka oleju
 - 1 i 1/2 proszku d pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1/4 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
 - 3 duże jabłka
 
Jabłka umyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasienie. Pokroić w małą kostkę (można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i zielem angielskim.
W wysokiej misce wymieszać olej z cukrem, wbić jajka i ucierać mikserem na wysokich obrotach aż masa zbieleje (rozjaśni się). Dodać ekstrakt z wanilii i płynny miód (skrystalizowany należy przełożyć do szklanki i umieścić w naczyniu z gorącą wodą, zostawiając w nim do momentu, aż stanie się lejisty). Ciągle ucierając dodawać małymi porcjami mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do jednolitego i dobrze połączonego ciasta dodać posiekane orzechy i pokrojone jabłka. Całość starannie wymieszać
Przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy babkowej z kominem (lub dwóch małych keksówek).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 - 70 minut do suchego patyczka. Jeżeli ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić z wierzchy przykryć folią aluminiową.
SMACZNEGO :)
Źródło: allrecipes.com

Komentarze
Prześlij komentarz