Miodowe ciasto z karmelizownymi gruszkami

Uwielbiam gadżety kuchenne, już samo patrzenie i przebywanie pośród nich maluje uśmiech na mej twarzy. W niejednym sklepie z kuchennym wyposażeniem (nie myślę tu  sprzęcie AGD) mogłabym zamieszkać. Moi bliscy powątpiewają w to, że kupując mi wymarzony talerz w prezencie rzeczywiście sprawią mi radość, a sprawiają :) A piszę o tym, bo.... bo tą paterę właśnie dostałam ku mojej potrzebie zaspokajania piękna w kuchennych zakamarkach :) Na światło bloga wychodzi wraz z miodowym ciastem Marthy Stewart pachnącym cynamonem i słodkimi gruszkami. Lekkie i sprężyste niczym biszkopt o aromacie miodu i cynamonu. Kopuła z karmelizowanych gruszek wieńczy dzieło. Z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną zyskacie rewelacyjny deser :)



Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki dobrej jakości miodu
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka oleju
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą.W misce utrzeć mikserem na wysokich obrotach jajka z cukrami na puszystą masę. Mleko połączyć z miodem i skórką z cytryny, wlać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
Wsypać połowę mąki, miksować na niskich obrotach do połączenia składników, powtórzyć z drugą częścią mąki.
Tortownice o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 40 - 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć ciasto, przestudzić 15 minut w formie, następnie zdjąć obręcz tortownicy i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.


Gruszki karmelizowane:
  • ok. 1,5 kg gruszek
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki dobrej jakości miodu

Gruszki umyć, osuszyć, poprzekrawać na ćwiartki. Wydrążone ćwiartki pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, jeśli gruszki są bardzo twarde plastry mogą być cieńsze ok. 14 cm.
Łyżkę masła roztopić na rozgrzanej patelni, dodać cukier. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając do prawie całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodać gruszki, zmniejszyć ognień i gotować 12 - 20 minut od czasu do czasu mieszając, aż gruszki zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy.
Wlać miód, gotować kolejne 2 - 5 minut co jakiś czas mieszając.

Gruszkami obłożyć wierzch miodowego ciasta.


SMACZNEGO :)

Źródło: www.marthastewart.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty