Lekko kokosowa tarta z malinami
Kokos plus maliny ujęcie II ;) Nuta kokosowa jest delikatna, wręcz subtelna. Lecz sama tarta urzeka. Kombinacja smaków jest mnoga i nie do końca można ją zweryfikować jeśli nie wie się co w tej tarcie piszczy.  Maliny zanurzone w masie jogurtowo - limonkowo - śmietanowej na spodzie z ciasta francuskiego dosłodzone białą czekoladą z limonką i malibu, obsypane kokosem.  Pyyyycha! Do jej wykonania zabierałam się już dłuższy czas, z niewiadomych względów zdawało mi się, że będzie czasochłonna... Myliłam się. To taka jesienna ekstrawagancja z nawiązaniem do lata :)
Składniki:
- 400 - 500 g ciasta francuskiego
 - 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
 - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
 - sok z 1/2 limonki
 - 3 łyżeczki żelatyny
 - 150 g śmietany kremówki 36%
 - ok. 500 g malin
 - 2 łyżki likieru malibu
 
Polewa:
- 100 g białej czekolady
 - 1 łyżka likieru malibu
 - sok z 1/2 limonki
 - wiórki kokosowe do posypania
 
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na kształt koła o średnicy większej niż średnica formy do tarty. Formę wysmarować tłuszczem, płat ciast przenieść do formy na wałku starannie wylepiając dno i ścianki formy. Nadmiar ciasta obciąć, tak by brzegi wystawały trochę ponad formę. Spód ciasta po nakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Zarumieniony na złoty kolor spód wyjąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.
Mleko skondensowane, jogurt i świeżo wyciśnięty sok z limonki dokładnie wymieszać. Żelatynę całkowicie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Stopniowo dodać do kremu, wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z kremem. Dodać likier i dokładnie wymieszać. Kremem wyłożyć spód tarty, wyrównać. Maliny ułożyć na warstwie kremu. Tartę wstawić na godzinę do lodówki.
Białą czekoladą rozpuścić w kąpiel wodnej, wlać likier i sok z limonki. Dokładnie wymieszać. Czekoladą oblać tartę, oprószyć kokosem i podawać.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze
Prześlij komentarz