Włoski placek z cukinii z pietruszką i bazylią

Włoski placek z cukinii w odsłonie drugiej, nie mniej ciekawej niż tej z anyżem. Tu miejsce przypraw korzennych zajmują świeże zioła: bazylia i pietruszka wzmocnione świeżością skórki cytrynowej. Pietruszka w cieście na słodko bardzo mnie zaciekawiła, ale przyznam się, że podchodziłam do niej z pewną dozą niepewności. Dzięki bazylii i pietruszce ciasto nie jest tak oczywiste. Określiłabym je jako łagodne aczkolwiek charyzmatyczne :)
Jeśli macie jeszcze cukinie, testujcie koniecznie!



Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm):
  • 250 g młodych małych cukinii
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 200 g cukru 
  • 150 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść natki pietruszki
  • garść liści świeżej bazylii
  • cukier puder do posypania

Młode cukinie umyć, obciąć końce, nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki zasypać solą, wymieszać i pozostawić w misce, żeby puściły sok. 
Pestki słonecznika zarumienić na suchej patelni, przełożyć na talerz, przestudzić, a następnie zmielić na mączkę. Bazylię pokroić w drobne paseczki, a pietruszkę posiekać.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (powinny powiększyć swoją objętość). Cały czas ucierając dodać stopniowo cukier waniliowy, skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dalej ucierając małymi porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pestki słonecznika. Na końcu dodać odciśniętą cukinie, całość wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem oraz wyłożonej papierem tortownicy. 
Piec w temperaturze 180 stopni C na ciemnozłoty kolor 45 - 50 minut.
Upieczony placek wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz, przestudzić. Posypać cukrem pudrem, podawać lekko ciepły lub schłodzony.


SMACZNEGO :)

Źródło: Wielka księga ciast.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty