Włoski placek z cukinii z pietruszką i bazylią
Włoski placek z cukinii w odsłonie drugiej, nie mniej ciekawej niż tej z anyżem. Tu miejsce przypraw korzennych zajmują świeże zioła: bazylia i pietruszka wzmocnione świeżością skórki cytrynowej. Pietruszka w cieście na słodko bardzo mnie zaciekawiła, ale przyznam się, że podchodziłam do niej z pewną dozą niepewności. Dzięki bazylii i pietruszce ciasto nie jest tak oczywiste. Określiłabym je jako łagodne aczkolwiek charyzmatyczne :)
Jeśli macie jeszcze cukinie, testujcie koniecznie!
Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm):
- 250 g młodych małych cukinii
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 150 g pestek słonecznika
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- garść natki pietruszki
- garść liści świeżej bazylii
- cukier puder do posypania
Młode cukinie umyć, obciąć końce, nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki zasypać solą, wymieszać i pozostawić w misce, żeby puściły sok.
Pestki słonecznika zarumienić na suchej patelni, przełożyć na talerz, przestudzić, a następnie zmielić na mączkę. Bazylię pokroić w drobne paseczki, a pietruszkę posiekać.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (powinny powiększyć swoją objętość). Cały czas ucierając dodać stopniowo cukier waniliowy, skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Dalej ucierając małymi porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pestki słonecznika. Na końcu dodać odciśniętą cukinie, całość wymieszać i przelać do wysmarowanej masłem oraz wyłożonej papierem tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni C na ciemnozłoty kolor 45 - 50 minut.
a masz dla mnie tę cukinię? :D
OdpowiedzUsuńA no mam :)
UsuńO booooże, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuń