Kruche orkiszowe ciasto ze śliwkami

Obłędnie kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto nad którym mogłabym mnożyć "ochy" i "achy", tak bardzo mi zasmakowało. Przez moment wręcz żałowałam, ze robiłam je w dniu wyjazdu do Wrocławia, bo zdążyłam zjeść tylko dwa kawałki ;) Zdrowa lecz ciężka mąka orkiszowa sprawiła karmelowo - brązowy odcień i urzekającą delikatną kruchość ciastu.W duecie z węgierkami, rewelacja! Podane z gałką lodów waniliowych zapunktuje jeszcze bardziej :)



Składniki:
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki orkiszowej rafinowanej (chlebowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobno mielonych i podprażonych na patelni migdałów
  • 800 g śliwek węgierek


W misce wymieszać mąkę orkiszową, proszek do pieczenie, sól, cynamon.Dodać zimne masło i jajko. Rękami zagnieść ciasto, składniki powinny być dobrze połączone.
Tortownice o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylepić dno tortownicy i włożyć na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalki.
Międzyczasie umyć śliwki, osuszyć, przekroić na pół usuwając pestki.

Schłodzony spód posypać zmielonymi i podprażonymi migdałami, następnie ułożyć śliwki, rozciętą stroną do góry. Zmrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach pokrywając rozłożone śliwki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)


Źródło: angiesrecipes.blogspot.com

Komentarze

  1. naprawdę pycha! orkiszowe ciasta różnie wychodzą, ale tym razem wszyscy domownicy poprosili o reply juz na drugi dzień!

    OdpowiedzUsuń
  2. A cukier dodajemy do ciasta czy posypujemy śliwki? Nie ma informacji w przepisie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty