Kruche orkiszowe ciasto ze śliwkami
Obłędnie kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Ciasto nad którym mogłabym mnożyć "ochy" i "achy", tak bardzo mi zasmakowało. Przez moment wręcz żałowałam, ze robiłam je w dniu wyjazdu do Wrocławia, bo zdążyłam zjeść tylko dwa kawałki ;) Zdrowa lecz ciężka mąka orkiszowa sprawiła karmelowo - brązowy odcień i urzekającą delikatną kruchość ciastu.W duecie z węgierkami, rewelacja! Podane z gałką lodów waniliowych zapunktuje jeszcze bardziej :)
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki orkiszowej rafinowanej (chlebowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- 100 g cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki drobno mielonych i podprażonych na patelni migdałów
- 800 g śliwek węgierek
W misce wymieszać mąkę orkiszową, proszek do pieczenie, sól, cynamon.Dodać zimne masło i jajko. Rękami zagnieść ciasto, składniki powinny być dobrze połączone.
Tortownice o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylepić dno tortownicy i włożyć na godzinę do lodówki. Pozostałą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalki.
Międzyczasie umyć śliwki, osuszyć, przekroić na pół usuwając pestki.
Schłodzony spód posypać zmielonymi i podprażonymi migdałami, następnie ułożyć śliwki, rozciętą stroną do góry. Zmrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach pokrywając rozłożone śliwki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: angiesrecipes.blogspot.com
Poprostu megaaaaa pyszne!!!
OdpowiedzUsuńCudownie, że smakowało!
Usuńnaprawdę pycha! orkiszowe ciasta różnie wychodzą, ale tym razem wszyscy domownicy poprosili o reply juz na drugi dzień!
OdpowiedzUsuńA cukier dodajemy do ciasta czy posypujemy śliwki? Nie ma informacji w przepisie ;)
OdpowiedzUsuń