Quiche z mięsem mielonym, papryką i fetą
Entuzjazm gdzieś tu był... jeszcze jakąś godzinę temu! Coś mi się zdaje, że poszedł odpocząć ;) Mimo to chciałam Wam przedstawić bardzo smaczne, proste i właściwie szybkie danie. Quiche mogący być zwany czasem tartą, lecz tarta quichem nie zawsze. A to dlatego, że tarta może być słodka lub wytrawna, quiche jedynie wytrawny. Ponadto wytrawne nadzienie w quichu zasadniczo zalewane jest mieszaniną jajka, śmietany i przypraw, a z tartą bywa różnie. Oba dania mogą być przyrządzane na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego (tarta również na cieście drożdżowym). Różnice istnieją i w formach do pieczenia. Tarty najczęściej pieczone są w metalowych o różnych kształtach, natomiast quiche w okrągłych ceramicznych, dłużej utrzymujących ciepło. To teraz kiedy wiadomo o co chodzi, powiem Wam, że quiche z mięsem mielonym okazał się bardzo treściwym daniem. Słodycz papryki i cebuli dominowała nad ostrością papryczki chili, współgrając ze słoną fetą. A zielony, szpinakowy spód - no powiedzcie sami czy nie wygląda sympatycznie? I nawet próbując samo ciasto, da się wyczuć jego obecność ;)
Składniki:
- 200 g mąki (użyłam krupczatki)
- 100 g masła
- szczypta soli
- 100 g rozmrożonego szpinaku
- 500 g dowolnego mięsa mielonego
- 3 średnie cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryczkę chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 g fety
- sól, pieprz,
- ok. 1 łyżki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 8 łyżek śmietany 18%
Mąkę, szczyptę soli, zimne masło posiekać, dodać rozmrożony (nie odciśnięty z wody) szpinak, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut w lodówce.
Międzyczasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w ćwierćtalarki, paprykę w większą kostkę, a chili w paseczki. Wszystkie składniki podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, mięso. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w rękach tymiankiem. Dusić razem ok. 10 minut.
W niewielkim naczyniu połączyć jajko ze śmietanę i gałką muszkatołową, odstawić.
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Zimne ciasto rozwałkować w taki sposób by po przeniesieniu można było wyłożyć dno i brzegi formy. Spód ponakłuwać widelcem. Podpiec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Temperaturę zwiększyć do 200 stopni C.
Na podpieczony spód wyłożyć pokruszoną fetę, przykryć farszem wyrównując i lekko dociskając łyżką. Wierzch zalać mieszanką ze śmietany i jajka. Zapiekać 30 minut.
SMACZNEGO :)
wygląda bardzo sympatycznie ;)
OdpowiedzUsuń