Dżem malinowy z wanilią

Aromatyczny dżem malinowy z prawdziwą wanilią. Dżemik powstał już jakiś czas temu, ale zbieranie się do zrobienia zdjęć i utworzenia posta trwało i trwało....Może znajdą się jeszcze osoby, którym dane będzie skorzystać z tego przepisu w tym sezonie ;) Mój wyszedł trochę za rzadki, bo gotowałam zaledwie pół godziny. Wam w przepisie podaje dłuższy czas gotowania, by dżem mógł bardziej odparować, a tym samym się zagęścić. Dodatek cytryny powinien zatrzymać piękny malinowy kolor na dłużej. Na temat jego zastosowania można się rozmarzyć... Począwszy od śniadania będzie cudownym dodatkiem do świeżych maślanych bułeczek, poprzez ciasta, desery, polewa do lodów, czy dodatek do herbaty na zimowe wieczory. Osłodzi nie jeden chłodny dzień. Warto go mieć w swojej spiżarce :)


Składniki:
  • 2 kg malin
  • 900 g cukru
  • 350 g cukru żelującego 3:1
  • sok z 1 cytryny
  • 3 laski wanilii


Maliny umyć, osuszyć i zmiksować (jeśli nie przepadacie za pestkami, wystarczy zmiksowane maliny przetrzeć przez sitko).
Przetarte maliny, wymieszać z sokiem cytryny i przelać do garnka z grubym dnem. Dosypać cukier. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Laski wanilii rozciąć wzdłuż, nasionka wyskrobać, dodać do malin i wymieszać. Kiedy dżem zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godziny często mieszając by dżem nie przywarł do dna. 
Wsypać cukier żelujący i gotować kolejne 5 minut.
Dżem przelać do umytych i wyparzonych słoików, zakręcić, słoiki ustawić do góry dnem,  przykryć kocem i pozostawić do ostudzenia. W ten sposób słoiki powinny się dobrze zassać.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty