Imbirowe muffiny ze śliwkami (Ginger muffins with plum)
Jesienne muffiny z rozgrzewającym świeżymi imbirem, węgierkami i cukrowo - cynamonową skorupką. Duuuże i cudownie smaczne! :) Napełniając je do 3/4 foremki uzyskacie ok. 15 muffin, ja jednak zmieściłam je w 12 gniazdach ufając, że przy tak gęstym cieście wybiją się w górę nie rozlewając za bardzo po formie. Wyraziście imbirowe wręcz szczypiące w język. Nuta imbiru zależy od tego ile pozwolicie go sobie wrzucić. Robiłam je dwukrotnie.Za pierwszy raz na mleku i wyszły bardziej biszkoptowe, według mnie mniej smaczne. Stwierdzam, że jogurt jest zdecydowanym 'ojcem' ich miękkości i wilgotności, dzięki niemu zachowują te walory na drugi i kolejny dzień. W muffinowym rankingu plasują się gdzieś niedaleko rewelacyjnych podwójnie czekoladowych muffin z malinami :)
Składniki:
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki śliwek węgierek pokrojonych na mniejsze kawałki
- ok. 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki cukru kryształu wymieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołową wymieszać w większej misce.
W drugim naczyniu połączyć olej, jogurt, jajko, ekstrakt z wanilii i starty na małych oczkach imbir.
Składniki obu naczyń połączyć, zamieszać do połączenia składników (w razie potrzeby dodać trochę jogurtu). Dodać pokrojone śliwki i wmieszać w ciasto.
Napełnić wyłożoną papilotkami formę do muffin. Wierzch każdej muffinki obficie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 - 25 minut. Po wyjęciu studzić w formie przez 15 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: http://honestcooking.com
umiejscowienie w klasyfikacji zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń