Imbirowe muffiny ze śliwkami (Ginger muffins with plum)

Jesienne muffiny z rozgrzewającym świeżymi imbirem, węgierkami i cukrowo - cynamonową skorupką. Duuuże i cudownie smaczne! :) Napełniając je do 3/4 foremki uzyskacie ok. 15 muffin, ja jednak zmieściłam je w 12 gniazdach ufając, że przy tak gęstym cieście wybiją się w górę nie rozlewając za bardzo po formie.  Wyraziście imbirowe wręcz szczypiące w język. Nuta imbiru zależy od tego ile  pozwolicie go sobie wrzucić. Robiłam je dwukrotnie.Za pierwszy raz na mleku i wyszły bardziej biszkoptowe, według mnie mniej smaczne. Stwierdzam, że jogurt jest zdecydowanym 'ojcem' ich miękkości i wilgotności, dzięki niemu zachowują te walory na drugi i kolejny dzień. W muffinowym rankingu plasują się gdzieś niedaleko rewelacyjnych podwójnie czekoladowych muffin z malinami :) 



Składniki:
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki śliwek węgierek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki cukru kryształu wymieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołową wymieszać w większej misce.
W drugim naczyniu połączyć olej, jogurt, jajko, ekstrakt z wanilii i starty na małych oczkach imbir.
Składniki obu naczyń połączyć, zamieszać do połączenia składników (w razie potrzeby dodać trochę jogurtu). Dodać pokrojone śliwki i wmieszać w ciasto.
Napełnić wyłożoną papilotkami formę do muffin. Wierzch każdej muffinki obficie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 - 25 minut. Po wyjęciu studzić w formie przez 15 minut.


SMACZNEGO :)

Źródło: http://honestcooking.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty