Podwójnie czekoladowe muffiny z malinami (Double Chocolate Raspberry Muffins)
Baaardzo mięciutkie i wilgotne babeczki, tak samo w dniu pieczenia, jak i na dzień następny. Świetne do porannej, południowej czy popołudniowej kawy 😉 Ku radości czekoladoholików czekoladowe ciasto wzmocnione zostało przez kawałki czekolady. Zupełnie przypadkowo, bo za sprawą pomyłki pani ekspedientki przetestowałam czekoladę truflową (która miała być mleczną) i szczerze mogę ją polecić do tych muffinek. Natomiast jeśli użyjecie czekolady gorzkiej warto szklankę cukru dopełnić do końca 😊
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 250 g malin
Czekoladę posiekać, maliny umyć i osuszyć. W jednym naczyniu dokładnie wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Składniki obu naczyń połączyć, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Do foremek wyłożonych papilotkami nałożyć po 1 łyżce ciasta, powkładać po 3 - 4 maliny. Ponownie nałożyć ciasto do 3/4 wysokości, w ciasto zanurzyć jeszcze po 3 maliny. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 20 minut (to tzw. suchego patyczka).
SMACZNEGO 😊
Właśnie zrobiłem swoje pierwsze muffinki! Wyszły wspaniałe. Bardzo delikatne i soczyste z tą wybijającą się maliną.
OdpowiedzUsuńDziękuję za stworzenie miejsca gdzie zawsze można znaleźć coś smacznego ,)
Ojej, dziękuje! To strasznie duży komplement dla mnie :)I cieszę, że muffinki się spisały :)
UsuńProszku do pieczenia mają być 2 łyżeczki, czy łyżki ?
OdpowiedzUsuń