Zapiekanka z cukinii

Bardzo prosta sezonowa zapiekanka na lekki obiad lub kolacje. Może stanowić danie samo w sobie lub być wypełnieniem do tarty. Łagodna w smaku, dodacie jej charakteru podając z sosem tzatziki lub pikantnym pomidorowym. Testujcie ;)



Składniki:
  • ok. 1 kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 duży por
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego sera (najlepiej parmezanu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut, tak żeby cukinia puściła sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w pół talarki, dodać do cukinii. Jajka roztrzepać z jogurtem i oliwą, również dodać do cukinii. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Masę przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy na tartę, wyrównać, posypać serem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut.


SMACZNEGO :)


Źródło: lepszysmak.wordpress.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty