Zapiekanka z cukinii
Bardzo prosta sezonowa zapiekanka na lekki obiad lub kolacje. Może stanowić danie samo w sobie lub być wypełnieniem do tarty. Łagodna w smaku, dodacie jej charakteru podając z sosem tzatziki lub pikantnym pomidorowym. Testujcie ;)
Składniki:
- ok. 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 1 duży por
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego sera (najlepiej parmezanu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut, tak żeby cukinia puściła sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w pół talarki, dodać do cukinii. Jajka roztrzepać z jogurtem i oliwą, również dodać do cukinii. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Masę przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy na tartę, wyrównać, posypać serem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: lepszysmak.wordpress.com
od tygodnia nic nie gotujesz... co Ty, kanapkami żyjesz?! :P
OdpowiedzUsuń