Meksykańska zupa z opiekanych pomidorów i papryki

Pikanteria papryczki chili, smak pomidorów czyli zupa w wydaniu meksykańskim. Według mnie rewelacja :) Pikanterię zredukowałam z 4 do 2 papryczek na tyle optymalnie, że nawet osoby z delikatniejszym podniebieniem mogły się w nią wsmakować. Prosta w przygotowaniu, gęsta i smaczna. Jedyne co może zająć więcej czasu to obieranie skórki z papryki, najłatwiej odchodzi kiedy papryka jest gorąca. Zupę podawać z podpieczonymi paseczkami tortilli lub paluszkami chlebowymi.



Składniki:
  • 2 duże papryki (ok. 700 g)
  • 1,2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 świeże czerwone papryczki chili (dałam 2)
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki buliony warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • śmietana
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku


Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C. Pomidory przekroić na pół, paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć ogonki i pestki. Pomidory i paprykę ułożyć na wysmarowanej olejem blasze skórką do góry. Piec ok. 15 minut, aż skórka papryki pokryje się pęcherzykami, a pomidory zmiękną. Pomidory wyjąć i odstawić do ostygnięcia, paprykę przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i zapiekać jeszcze 5 minut. Przestudzone pomidory obrać ze skórki. Gorącą paprykę obrać ze skórki.
Cebulę i chili grubo pokroić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać paprykę i pomidory, smażyć mieszając ok. 5 minut. Wlać wodę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut.
Zmiksować blenderem, aby zupa nabrała jednolitej i gładkiej konsystencji. Zupę przelać do misek i udekorować śmietaną i szczypiorkiem.


SMACZNEGO :)


Źródło: Podróże kulinarne: kuchnia meksykańska.

Komentarze

Popularne posty