Pasta sezamowa Tahini

Tahini czyli masło sezamowe. Pasta ta przygotowywana jest na bazie nasion sezamu i wykorzystywana do przygotowywania wielu potraw. Ja przygotowałam ją z  myślą o drożdżowych bułeczkach, dlatego też pozwoliłam sobie na to, żeby jej konsystencja była mniej dokładna ;) Sama pasta w smaku nie jest  atrakcyjna, bo tłusta i raczej mdła, ale już po modyfikacjach z myślą o konkretnych spisuje się znacznie lepiej.


Składniki:
  • 2 szklanki sezamu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek

Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni uważając, żeby ich nie przypalić. Ostudzony sezam umieścić w malakserze zmiksować na gładką, jednolitą masę w międzyczasie dodając oliwę z oliwek. Gotową pastę przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty