Pasta sezamowa Tahini
Tahini czyli masło sezamowe. Pasta ta przygotowywana jest na bazie nasion sezamu i wykorzystywana do przygotowywania wielu potraw. Ja przygotowałam ją z  myślą o drożdżowych bułeczkach, dlatego też pozwoliłam sobie na to, żeby jej konsystencja była mniej dokładna ;) Sama pasta w smaku nie jest  atrakcyjna, bo tłusta i raczej mdła, ale już po modyfikacjach z myślą o konkretnych spisuje się znacznie lepiej.
Składniki:
Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni uważając, żeby ich nie przypalić. Ostudzony sezam umieścić w malakserze zmiksować na gładką, jednolitą masę w międzyczasie dodając oliwę z oliwek. Gotową pastę przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
SMACZNEGO :)
Składniki:
- 2 szklanki sezamu
 - 10 łyżek oliwy z oliwek
 
Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni uważając, żeby ich nie przypalić. Ostudzony sezam umieścić w malakserze zmiksować na gładką, jednolitą masę w międzyczasie dodając oliwę z oliwek. Gotową pastę przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz