Muffinki z rabarbarem i orzechami włoskimi
Po długim niebycie w kuchni i na blogu powracam - czy na dłużej czy na krócej nie wiem... ;) Jedno jest pewne - stęskniłam się za kuchnią! Uśmiecham się do pamiątek z nad morza, którymi są książki kucharskie, bo już doczekać się nie mogę kiedy wypróbuje nowe co nieco. Jeśli będziecie mieli ochotę zapraszam na degustację ;) Póki co... zaczynam skromnie, bo muffinami z rabarbarem, ale któż nie lubi tych małych, uroczych babeczek? Kwaskowate z chrupiącymi orzechami i cukrową skorupką - pychota! :)
Składniki:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki. W jednym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i szczyptę soli. W rondelku rozpuścić masło, odstawić na chwilę do przestudzenia. Następnie dodać mleko skondensowane i 2 jajka, wymieszać. Do naczynia ze składnikami suchymi, wlać mokre (lub na odwrót), dodać rabarbar i wymieszać do połączenia składników.
Wyłożone papilotkami gniazda muffinek napełnić do ok. 3/4 wysokości. Przed pieczeniem każdą z babeczek posypać cukrem z wanilią. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO :)
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- ok. 200 g rabarbaru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki. W jednym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i szczyptę soli. W rondelku rozpuścić masło, odstawić na chwilę do przestudzenia. Następnie dodać mleko skondensowane i 2 jajka, wymieszać. Do naczynia ze składnikami suchymi, wlać mokre (lub na odwrót), dodać rabarbar i wymieszać do połączenia składników.
Wyłożone papilotkami gniazda muffinek napełnić do ok. 3/4 wysokości. Przed pieczeniem każdą z babeczek posypać cukrem z wanilią. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz