Muffinki z rabarbarem i orzechami włoskimi

Po długim niebycie w kuchni i na blogu powracam - czy na dłużej czy na krócej nie wiem... ;) Jedno jest pewne - stęskniłam się za kuchnią! Uśmiecham się do pamiątek z nad morza, którymi są książki kucharskie, bo już doczekać się nie mogę kiedy wypróbuje nowe co nieco. Jeśli będziecie mieli ochotę zapraszam na degustację ;) Póki co... zaczynam skromnie, bo muffinami z rabarbarem, ale któż nie lubi tych małych, uroczych babeczek? Kwaskowate z chrupiącymi orzechami i cukrową skorupką - pychota! :)


Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ok. 200 g rabarbaru


Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kawałki. W jednym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i szczyptę soli. W rondelku rozpuścić masło, odstawić na chwilę do przestudzenia. Następnie dodać mleko skondensowane i 2 jajka, wymieszać. Do naczynia ze składnikami suchymi, wlać mokre (lub na odwrót), dodać rabarbar i wymieszać do połączenia składników.
Wyłożone papilotkami gniazda muffinek napełnić do ok. 3/4 wysokości. Przed pieczeniem każdą z babeczek posypać cukrem z wanilią. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 25 minut.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty