Ogórkowe placki z serem i sosem jogurtowo - koperkowym

Oj, nie chciało mi się dzisiaj robić obiadu. I kiedy tak przestało mi się chcieć pomysł przyszedł sam. Pomyślałam o ogórkach, które rozprzestrzeniają się po grządce i o tym czy można by z nich wyczarować placki. Można :) Takim sposobem kolejne warzywo na placki przetestowane. Placuszki wyszły mięsiste i chrupiące. W smaku świeże i jakby lekko słodkawe. Sos koperkowy jest tu świetnym uzupełnieniem :) 



Składniki (na obiad dla 3 osób):
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz

Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie posolić i odstawić na ok. 20 minut, żeby ogórki puściły sok. Sok odcisnąć. Ser również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno. Mąkę, ser, żółtka, piane z białek  i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do ogórków, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Placki smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. 



Sos jogurtowo - koperkowy:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 - 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Połączyć jogurt, majonez, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na ok. 15 min, tak żeby składniki się przegryzły.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty