Placki z cukinii i fety
Obłędnie delikatne placuszki, chyba najdelikatniejsze jakie zdarzyło mi się jeść! Dosłownie rozpływają się w ustach - nie przesadzam :) Mąka ziemniaczana sprawia, że brzegi są cudnie chrupiące, co w połączeniu z mięciutki środkiem daje pyszny efekt. Same placki w smaku są łagodne, dlatego połączenie z lekko pikantnym paprykowym sosem jest tu strzałem w dziesiątkę. Ostrość sosu można sobie dozować dosypując przyprawy chili, więc amanci łagodnych smaków powinni być równie zadowoleni ;) Polecam!
Składniki:
- 250 g fety
- 2 - 3 średniej wielkości cukinie
- 1 średniej wielkości cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać solą, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, tak żeby puściła soki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, fetę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie odsączyć, dodać jajka, fetę, cebulę i obie mąki. W razie potrzeby dodać jeszcze po łyżce mąki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Sos paprykowy:
- 3 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- chili w proszku
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oregano
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Umytą czerwoną paprykę ułożyć na blasze i piec 25 - 30 minut. Ostudzić, zdjąć skórkę i usunąć środek razem z pestkami, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, dodać paprykę, dolać pół szklanki wody i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem
ok. 15 minut, co jakiś czas dolewając trochę wody. Paprykę rozdrobnić drewnianą łyżką. Żółtą paprykę pokroić w kostkę, następnie dorzucić do podduszonej czerwonej, doprawić solą, chili, pieprzem i oregano. Dusić jeszcze 5 min i podawać.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz