Cytrynowe ciasteczka w cukrowej skorupce
Leciutkie, cytrynowe ciasteczka rozpływające się w ustach... :) W konsystencji trochę przypominają biszkopt, ale są od niego o niebo lepsze! Świeże, miło cytrynowe z mięciutkim i delikatnym środkiem z chrupiącą cukrowa skorupką... mniam :)
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczka soli
 - 250 g masła
 - 1 szklanka cukru
 - 1 jajko
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 - skórka otarta z 1 dużej cytryny
 - 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
 - 1/2 - 1 szklanki cukru do obtoczenia
 
Mąkę, sól, proszek do pieczenie i sodę wymieszać. W misce utrzeć masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodać jajko, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny, połączyć miksując. Suche składniki dodać do masy i zmiksować do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.
Do mniejszej miski wsypać cukier. Masę nakładać łyżką i obtaczać w cukrze. Obtoczone kulki ciasta układać na blasze w sporych odstępach (ciasto się rozpłynie formując płaskie ciasteczka).
Piec 8 - 10 minut. Wyjąć i pozostawić na blasze przez 5 minut żeby ostygły (ciepłe mocno się kruszą i rozpadają).
SMACZNEGO :)
Źródło: patentandthepantry.com

Komentarze
Prześlij komentarz