Ciasto drożdżowe z nektarynkami i cynamonową kruszonką

Rzekłabym, że to drożdżówka letnio - jesienna. Świeże nektarynki przypominają jeszcze o słonecznym lecie, a kruszonka z cynamonem wprowadza w jesienną aurę. Ciasto drożdżowe jest lekkie, subtelnie słodkie niczym w chałce razem z nektarynkami i kruszonką z cynamonem tworzą niebanalną kompozycję smakową. Do ciasta drożdżowego warto użyć prawdziwego masła, dzięki temu zyskuje na smaku i delikatności. Jak dla mnie pychota! Spróbujcie koniecznie :)



Składniki:
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka + 3 łyżki do zaczynu
  • 1/3 kostki masła (ok. 80 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 nektarynki

Kruszonka cynamonowa
  • 1 łyżeczka cynamonu z górką
  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki


Mąkę z solą przesiać do miski, na środku uformować wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć drożdże, zasypać je łyżką cukru i zalać 3 łyżkami letniego mleka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, odstawić do przestygnięcia. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać cukier, ekstrakt z wanilii, jajka i mleko z roztopionym masłem. Wrabiać mikserem (końcówkami do ciasta drożdżowego) ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko kleiste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 - 60 minut. 
Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy (użyłam blachy o wymiarach 21 x 27 cm), równomiernie rozprowadzić. Nektarynki przeciąć wokół pestki na pół, przekręcić i rozdzielić, a następnie wyjąć pestkę. Pokrojone w półksiężyce nektarynki rozłożyć na cieście. Ponownie odstawić do rośnięcia na 40 minut.
Przygotować kruszonkę z podanych składników, zagniatając je palcami. Schłodzić, tuż przed pieczeniem posypać wierzch ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 - 40 minut.


SMACZNEGO :)


Inspiracja : bakingbites.com

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty