Drożdżowe ślimaki z pastą sezamową tahin

Tureckie słodkie bułeczki z sezamową pastą tahin, z pewnością nie dla wszystkich. Bez wątpienia zasmakują miłośnikom sezamek lub chałwy, co jako jeden z miłośników potwierdzam ;) Bułeczki są mięciutkie, słodkie z lekką charakterystyczną sezamowi goryczką. Swoją piękną błyszczącą glazurę zawdzięczają namoczeniu w cukrowo - cytrynowym syropie, który to odznacza tureckie desery. Polecam do przetestowania :)


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 12 łyżek pasy sezamowej tahin
  • 4 łyżki golden syrup (lub miodu)

Syrop:
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny


Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/2 szklance wody. Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką, dodać białko (żółtko zostawić do smarowania) i mleko. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Pastę tahin wymieszać z golden syrup. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować z ciasta duży prostokąt. Pastę sezamową rozprowadzić równomiernie na cieście, ciasto złożyć na 3, następnie zrolować. Wałek ciasta podzielić na 12 części. Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 2 - 3 łyżkami wody. Piec ok. 20 minut w 175 stopniach C.

W międzyczasie przygotować syrop. Cukier zagotować z wodą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać sok z cytryny i gotować kolejne 3 minuty.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciastka zanurzyć w gorącym syropie.


SMACZNEGO :)

Źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka [przepis poddany modyfikacją ;)]

Komentarze

Popularne posty