Tarta na cieście francuskim z cukinią, łososiem i fetą
Sięgam po marzenia. Z miłością i z miłości. Zawsze. Teraz też :)
Prosta - urzekająca. Tarta na cieście francuskim z cukinią, łososiem i serem feta. Lekka, łagodna i taka świeża... nic dodać, nic ująć. Delektować się po prostu :) Cukinia puszcza sporo soku, więc spód nasiąka, jednak w niczym nie zaburza to standardów smaku.
Składniki:
- ok. 400 g ciasta francuskiego
 - 300 g cukinii
 - 100 g wędzonego na zimno łososia
 - 125 g sera feta
 - 1 łyżka siekanej natki pietruszki
 - 330 g kwaśnej śmietany 18%
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 jajka
 - gałka muszkatołowa, sól, pieprz
 
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty smarując i obsypując ją wcześniej mąką. Cukinie pokroić w pół talarki. Połowę cukinii wyłożyć na cieście francuskim, przykryć ją plastrami łososia. Na wierzch położyć pozostałą cukinie i pokruszoną fetę. Jajka dokładnie rozmieszać ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę zalać tartę.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez 25 - 30 minut.
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz