Sernik z figami w miodzie
Zbiegi okoliczności - nie istnieją. To nasze myśli ściągają zdarzenia potwierdzające wybory, decyzje i pragnienia. I myślę, że jestem coraz bliżej ostatecznego potwierdzenia :)
Sernik, który mnie zaskoczył już przy pierwszym kęsie. Aż trudno uwierzyć, że odrobina masła może tak wpłynąć na smak sernika. Maślana nuta i figi polane miodem dodają mu ekskluzywności. Jest ciężki, sypki. Pyszny :)
Sernik, który mnie zaskoczył już przy pierwszym kęsie. Aż trudno uwierzyć, że odrobina masła może tak wpłynąć na smak sernika. Maślana nuta i figi polane miodem dodają mu ekskluzywności. Jest ciężki, sypki. Pyszny :)
Kruchy spód:
- 225 g mąki
- 175 g masła
- 1 żółtko
- 80 g zmielonych migdałów
- 40 g cukru pudru
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 60 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 120 g cukru pudru
- 4 - 5 czarnych fig
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki gorącej wody
Mąkę, masło, zmielone migdały, żółtko i cukier puder energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Schłodzić w lodówce 1, 5 godziny. Następnie spód podpiec w temperaturze 175 stopni C przez 30 - 40 minut.
W dużej misce zmiksować na jednolitą i gładką masę twaróg, mascarpone, stopione masło, ekstrakt z wanilii, cukier puder i jajka. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Sernik przestudzić najpierw do temperatury pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki, przybrać nimi wierzch sernika. Miód rozmieszać z gorącą wodą, polać nim figi.
SMACZNEGO :)
Źródło: food.ninemsn.com.au
Piękny sernik, a figi dodają mu szczególnej szlachetności :)
OdpowiedzUsuńomatkobosko, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń