Sernik z figami w miodzie

Zbiegi okoliczności - nie istnieją. To nasze myśli ściągają zdarzenia potwierdzające wybory, decyzje i pragnienia. I myślę, że jestem coraz bliżej ostatecznego potwierdzenia :)

Sernik, który mnie zaskoczył już przy pierwszym kęsie. Aż trudno uwierzyć, że odrobina masła może tak wpłynąć na smak sernika. Maślana nuta i figi polane miodem dodają mu ekskluzywności. Jest ciężki, sypki. Pyszny :) 


Kruchy spód:
  • 225 g mąki
  • 175 g masła
  • 1 żółtko
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 40 g cukru pudru 


Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 120 g cukru pudru
  • 4 - 5 czarnych fig
  • 1 i 1/2 łyżki miodu
  • 1/3 łyżeczki gorącej wody



Mąkę, masło, zmielone migdały, żółtko i cukier puder energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Schłodzić w lodówce 1, 5 godziny. Następnie spód podpiec w temperaturze 175 stopni C przez 30 - 40 minut.
W dużej misce zmiksować na jednolitą i gładką masę twaróg, mascarpone, stopione masło, ekstrakt z wanilii, cukier puder i jajka. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut. Sernik przestudzić najpierw do temperatury pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki, przybrać nimi wierzch sernika. Miód rozmieszać z gorącą wodą, polać nim figi. 



SMACZNEGO :)


Źródło: food.ninemsn.com.au

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty