Czekoladowe ciasto z orzechami włoskimi
Fantastyczne, a może fascynujące. Ciasto jest zaskakująco delikatne w swej strukturze - drobne i jakby puszyste. Ową delikatność przełamują orzechy włoskie i chrupiąca skorupa czekolady. W całym tym szaleństwie królową pozostaje czekolada :)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 110 g orzechów włoskich
- 150 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 320 g masła
- 210 g cukru
- 1 łyżka pasty z wanilii
- szczypta soli
- 5 jaj
Wierzch:
- 240 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
Orzechy grubo posiekać. Obie mąki mąki przesiać i połączyć ze sobą oraz orzechami włoskimi. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do jeszcze ciepłej czekolady dodać pokrojone w kawałki masło, cukier, sól i pastę z wanilii. Podane składniki utrzeć na gładką, kremową masę. Dalej ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać mieszankę mąki z orzechami. Gładkie ciasto przełożyć do formy (u mnie 25 x 30 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni C.
Przygotować czekoladę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić równomiernie na przestudzonym cieście wyrównując szerokim nożem.
Kiedy czekolada stężeje rozłożyć na niej równe paski papieru tworząc geometryczny wzór. Wierzch posypać obficie kakaem. Zdjąć papierowe paski. Kroić rozgrzanym nożem (zanurzonym w gorącej wodzie).
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast.
Omaaaaamo ile masła! To pewnie ono jest winne całemu zamieszaniu! :)
OdpowiedzUsuń