Cisto z karmelizowanymi nektarynkami

Bo czasem tak jest, że materiał się przeciąża i wiara blednie. Łzy turlają się z oczu jak kula po torze tempem sprintera. I wtedy dobrze jest mieć kogoś takiego kto przez moment będzie wierzył mocniej i bardziej niż my sami. Teraz... wyobrażam sobie siebie zwinięta w kulkę i otuloną  ramionami, które tak bardzo kocham. Jutro będzie chciało się żyć ;)

Wilgotne, maślane, lekko słonawe. W połączeniu ze słodyczą karmelizowanych nektarynek i syropu smakuje cudnie.




Składniki:
  • 4 nektarynki
  • 100 g + 50 g masła
  • 1/2 szklanka brązowego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego



Nektarynki umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki. 50 g masła roztopić na patelni, wsypać brązowy cukier i skarmelizować. Dodać cząstki nektarynek, delikatnie mieszać podgrzewając na małym ogniu, tak żeby nektarynki "namoczyły się" karmelowym syropem. Odstawić.
W naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. Masło utrzeć na gładką puszystą masę, dalej ucierając dodać cukier puder, po jednym jaku i ekstrakt z wanilii. Kiedy składniki dobrze się połączą porcjami wsypywać mieszankę mączną na przemian z jogurtem w dalszym ciągu miksując. Gładkie ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównać wierzch. Ułożyć nektarynki na całej powierzchni lekko wtapiając w ciasto. Oblać łyżką syropu. Piec w temperaturze 180 stopni C do suchego patyczka przez ok 50 minut. Po upieczeniu zdjąć obręcz. Przestudzić, przed podaniem polać pozostałym syropem.


SMACZNEGO :)


Źródło: www.marthastewart.com 

Komentarze

Popularne posty