Słodki chlebek z rajskimi jabłuszkami i orzechami

Małe, urocze o gęsty miąższu i kwaskowatym smaku - rajskie jabłuszka. Gdyby nie Komarka i jej cudowności nie wiedziałabym (albo dowiedziałabym się znacznie później), ze owe maleństwa można wykorzystać w kuchni nie tylko do nalewki.
Chlebek zniknął szybko. Tak szybko, że zdążyłam się zorientować, iż zostały już tylko okruszki 😊 Aromatyczne prażone orzechy, słodycz ciasta i kwaskowata nuta jabłuszek - pyszności! 


Składniki:
  • 2 szklanki pokrojonych w kawałki rajskich jabłuszek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka, jogurtu lub kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych (zastąpiłam włoskimi)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Orzechy uprażyć na suchej patelni (aż się zarumienią) lub w piekarniku (w 200 stopniach, ok 20 minut), orzechy wystudzić i grubo posiekać.
W wysokiej misce umieścić jajka z cukrem i połączyć je mieszając. Dodać olej i mleko, całość dokładnie zmiksować mikserem na średnich obrotach. W masę wmieszać za pomocą łyżki pokrojone jabłuszka (ze skórką, ale pozbawione gniazd nasiennych).
W oddzielnej misce wymieszać mąkę, sodę, sól i posiekane orzechy. Składniki suche dodać do mokrych i wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊

Źródło: everycakeyoubake

Komentarze

Popularne posty