Ciasto ze śliwkami

 
Chcący lub niechcący wpadłam w korek blogowych zaległości, ale nie ma takiego korka co by się go odblokować nie dało :)
Propozycja śliwkowego ciasta na kruchym cieście. Uważam, że na jesień w sam raz :) Śliwki zatopione w masie z semoliny, jednak jej obecność wcale nie jest tak wyczuwalna. Masa dzięki białką ma piankową i lekką strukturę, odrobina cynamonu i goździków subtelnie dociera do kubków smakowych. 



Składniki:
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki
  • proszku do pieczenia
  • soli
  • 1 jajko


Masa:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g semoliny lub kaszy manny
  • szczypta sproszkowanych goździków
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 600 g śliwek


Przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło posiekać nożem, po czym zagnieść rękoma na gładkie i pulchne ciasto. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki.
Mleko zagotować. Semolinę wymieszać ze sproszkowanymi goździkami, wsypać do mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, wyłączyć ognień i odstawić na 10 minut. 
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować. Płat ciasta przenieść do formy, wylepić nim dno i ścianki.
Część śliwek rozłożyć na kruchym spodzie.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę białkową połączyć z przestudzonym grysikiem doprawiając sproszkowanym cynamonem. Masę wyłożyć na śliwki, wygładzić nożem i przybrać pozostałymi śliwkami. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut. 



SMACZNEGO :)


Źródło: Wielka Księga Ciast.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty