Ciasto ze śliwkami
Chcący lub niechcący wpadłam w korek blogowych zaległości, ale nie ma takiego korka co by się go odblokować nie dało :)
Propozycja śliwkowego ciasta na kruchym cieście. Uważam, że na jesień w sam raz :) Śliwki zatopione w masie z semoliny, jednak jej obecność wcale nie jest tak wyczuwalna. Masa dzięki białką ma piankową i lekką strukturę, odrobina cynamonu i goździków subtelnie dociera do kubków smakowych.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 3/4 łyżeczki
- proszku do pieczenia
- soli
- 1 jajko
Masa:
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g semoliny lub kaszy manny
- szczypta sproszkowanych goździków
- 3 białka
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 600 g śliwek
Przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło posiekać nożem, po czym zagnieść rękoma na gładkie i pulchne ciasto. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ćwiartki.
Mleko zagotować. Semolinę wymieszać ze sproszkowanymi goździkami, wsypać do mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, wyłączyć ognień i odstawić na 10 minut.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować. Płat ciasta przenieść do formy, wylepić nim dno i ścianki.
Część śliwek rozłożyć na kruchym spodzie.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę białkową połączyć z przestudzonym grysikiem doprawiając sproszkowanym cynamonem. Masę wyłożyć na śliwki, wygładzić nożem i przybrać pozostałymi śliwkami. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka Księga Ciast.
niezapomniana konsystencja i smak :)
OdpowiedzUsuń