Kakaowe gofry (bez jajek) z jogurtem i malinami w syropie

Panika dnia urodzin rozeszła się w powietrzu, a wręcz została otulona mnóstwem ciepłych słów, pamięci i okoliczności, które raz po raz zwiększały mój uśmiech na twarzy. W jednym dniu wydarzyło się tak dużo... I cóż... moje serce jest pełne miłości do życia i do kogoś bardzo wyjątkowego. Jestem. Na szlaku zmian :)

Gofry bez jajek, bez masła też. Na śmietanie. Ciasto wychodzi dość gęste i mocno nie rośnie. Ale, ale atutem tych gofrów jest to, że są chrupiące. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z gofrownicy. Z jogurtem i malinami w syropie smakowały bardzo :)




Składniki:
  • 330 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 - 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia


Do miski przesiać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Kakao wymieszać z kwaśną śmietaną. Do mieszanki mącznej dodawać stopniowo śmietanę i mleko cały czas mieszając. Gofry upiec w natłuszczonej i nagrzanej gofrownicy.
Podawać z jogurtem i owocami w syropie, dżemem lub świeżymi owocami.


SMACZNEGO :)




Komentarze

Popularne posty