Kakaowe gofry (bez jajek) z jogurtem i malinami w syropie
Panika dnia urodzin rozeszła się w powietrzu, a wręcz została otulona mnóstwem ciepłych słów, pamięci i okoliczności, które raz po raz zwiększały mój uśmiech na twarzy. W jednym dniu wydarzyło się tak dużo... I cóż... moje serce jest pełne miłości do życia i do kogoś bardzo wyjątkowego. Jestem. Na szlaku zmian :)
Gofry bez jajek, bez masła też. Na śmietanie. Ciasto wychodzi dość gęste i mocno nie rośnie. Ale, ale atutem tych gofrów jest to, że są chrupiące. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z gofrownicy. Z jogurtem i malinami w syropie smakowały bardzo :)
Składniki:
- 330 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki
- 1/3 łyżeczki soli
- 175 g cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Do miski przesiać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Kakao wymieszać z kwaśną śmietaną. Do mieszanki mącznej dodawać stopniowo śmietanę i mleko cały czas mieszając. Gofry upiec w natłuszczonej i nagrzanej gofrownicy.
Podawać z jogurtem i owocami w syropie, dżemem lub świeżymi owocami.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz