Gofry z cukinią

Główny posiłek dziś, a w zasadzie wczoraj - kawa. Wypijanych jej mililitrów coraz więcej, bo czasu na sen coraz mniej. Pędzę.
 
Gofry, które rozpoczęły niedzielne poranne śniadanie. Podawane z twarożkiem doprawionym czubrycą zieloną. Wilgotne z chrupiącymi brzegami i dość "jajeczne". W sam raz na śniadanie czy kolację :)




Składniki:
  • 300 - 400 g cukinii
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz świeżo zmielony
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Cukinię umyć, odciąć łodyżki i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Masło utrzeć z solą i pieprzem na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, stopniowo dodawać też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Kiedy masa będzie gładka wrzucić pokrojoną cukinię i cebulę. Gofry upiec w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy.


SMACZNEGO :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty