Gofry z cukinią
Główny posiłek dziś, a w zasadzie wczoraj - kawa. Wypijanych jej mililitrów coraz więcej, bo czasu na sen coraz mniej. Pędzę.
 
Gofry, które rozpoczęły niedzielne poranne śniadanie. Podawane z twarożkiem doprawionym czubrycą zieloną. Wilgotne z chrupiącymi brzegami i dość "jajeczne". W sam raz na śniadanie czy kolację :)
Składniki:
- 300 - 400 g cukinii
 - 1 średniej wielkości cebula
 - 100 g miękkiego masła
 - 6 jajek
 - 1/3 szklanki mleka
 - 3/4 łyżeczki soli
 - pieprz świeżo zmielony
 - 175 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Cukinię umyć, odciąć łodyżki i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Masło utrzeć z solą i pieprzem na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku, stopniowo dodawać też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Kiedy masa będzie gładka wrzucić pokrojoną cukinię i cebulę. Gofry upiec w nagrzanej, lekko natłuszczonej gofrownicy.
SMACZNEGO :)

To było najlepszejsze śniadanie od... sama nie wiem kiedy ;)
OdpowiedzUsuń