Rolada z mięsa mielonego z figami i mozzarellą

Moc pomysłów mi sprzyja ;) Dzięki temu w lodówce nic się nie marnuje. Wszystko łączy się w czasie i miejscu, a tym miejscem jest kuchnia :)
Figi... zostały mi trzy. Do wczoraj nie miałam na nie pomysłu, przymierzając się do konsumpcji na świeżo. Czyniąc rozmyślania na temat obiadu pojawiła mi się myśl o roladzie z mięsa mielonego, a zaraz po niej myśl kolejna, żeby farsz wzbogacić właśnie figami. Jak wyszło? Smacznie :) Dość soczysta rolada ubogacona ziarnami sezamu ze słodkim środkiem, w którym królowała figa przykryta cebulą. Połączeni figi, mozzarelli i cebuli łagodziło, a zarazem kontrastowało z mięsem mielonym. A przy tym rolada ładnie się kroi. 




Składniki:
  • 750 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 3 figi
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 124 g mozzarelli


Mięso mielone zagnieść z jajkami, sezamem, bułką tartą i ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Figi poprzekrawać na pół. Mozzarellę pokroić w grubsze plastry. Cebulę pokroić w ćwierć talarki i zeszklić na maśle. Formę wysmarować oliwą. Mięso mielone rozprowadzić na foli aluminiowej tworząc prostokąt, którego krótszy bok ma długość formy. Mniej więcej na środku ułożyć plastry mozzarelli, na nich figi, na końcu obsypując cebulą. Przy pomocy foli zwinąć jeden bok mięsnej masy przykrywając farsz. Powtórzyć z drugim bokiem. Zalepić końce rolady. Formą nakryć zrolowane mięso, przytrzymując od spodu folię formę wraz z mięsem obrócić - tak by rolada "wpadła" do środka formy. Wierzch obsypać dodatkowo sezamem. Piec w temperaturze 210 stopni C przez 50 - 60 minut.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty