Maliny w syropie z wanilią

Malinowy niedosyt dotknął mnie w tym roku. Mało ich było i przestały cieszyć swoja owocową obecnością. Może za mało czułości do nich dotarło... Ostatnią porcję zamknęłam w słoiki zalewając malinowym syropem z wanilią. W sam raz do lodów, gofrów czy tak po prostu na osłodę :) Polecam wypróbować wersję z goframi ;)
Tymczasem ja tworzę etykietki i kolejne przetwory by lada moment wysłać je w świat :)



Składniki:
  • 1, 2 kg malin
  • 1 - 2 laski wanilii
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg cukru


Dojrzałe, jędrne i nieuszkodzone maliny przebrać. Cukier rozpuścić w wodzie w garnku z grubym dnem. Do gorącego syropu wkładać partiami maliny oraz przekrojone na pół laski wanilii, a kiedy wszystkie się zanurzą odstawić do przestudzenia. Po godzinie - dwóch ponownie podgrzać do wrzenia. Czynność powtórzyć przynajmniej trzykrotnie. W czasie studzenia zdejmować z powierzchni pianę. Gotową konfiturę przelewać do wyparzonych i osuszonych słoików, szczelnie zakręcić. Jeszcze gorące słoiki zawinąć w koc i odstawić przynajmniej na noc by się zassały.



SMACZNEGO :)

Źródło: K. Pyszkowa, Przetwory w gospodarstwie domowym.

Komentarze

Popularne posty