Sernik krakowski

Klasyczne mistrzostwo wśród serników.
Cechy charakterystyczne: ciężki wilgotny, spód z ciasta kruchego, a na wierzchu kratka również z ciasta kruchego, okryta warstwą lukru.
Pochodzenie: Kraków, Polska.
I chyba już wiecie, że mowa o... sernik krakowskim :)




Kruche ciasto:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie zmielonego
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1 i /3 szklanki cukru
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • 1 jajko (żółtko i białko osobno)
  • sok z 1 cytryny
  • ok 150 g cukru pudru



Mąkę, żółtka, masło, cukier i sól zagnieść rękoma  na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Masło utrzeć kolejno z żółtkami. Następnie wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną, wlać śmietanę i dodać ser. Całość starannie utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem (ja wyłożyłam folią aluminiową, bo papier się wykończył ;)). 2/3 części ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć na dnie formy. Podpiec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wyrównać. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i wykroić z niej długie paski. Układać lekko pod skosem. Roztrzepanym żółtkiem posmarować kratkę. Piec ok. 50 minut.
Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dolać wody lub soku z cytryny). Gotowym lukrem posmarować wierzch przestudzonego sernika.


SMACZNEGO :)


Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.


Komentarze

Popularne posty