Sernik krakowski
Klasyczne mistrzostwo wśród serników. 
Cechy charakterystyczne: ciężki wilgotny, spód z ciasta kruchego, a na wierzchu kratka również z ciasta kruchego, okryta warstwą lukru.
Pochodzenie: Kraków, Polska.
I chyba już wiecie, że mowa o... sernik krakowskim :)
Cechy charakterystyczne: ciężki wilgotny, spód z ciasta kruchego, a na wierzchu kratka również z ciasta kruchego, okryta warstwą lukru.
Pochodzenie: Kraków, Polska.
I chyba już wiecie, że mowa o... sernik krakowskim :)
Kruche ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki
 - 250 g masła
 - 4 żółtka
 - 4 łyżki cukru
 - szczypta soli
 
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie zmielonego
 - 100 g masła o temperaturze pokojowej
 - 6 jajek (osobno żółtka i białka)
 - 1 i /3 szklanki cukru
 - 125 ml śmietany kremówki 36%
 - 4 łyżki maki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
- 1 jajko (żółtko i białko osobno)
 - sok z 1 cytryny
 - ok 150 g cukru pudru
 
Mąkę, żółtka, masło, cukier i sól zagnieść rękoma na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodać odrobinę wody). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Masło utrzeć kolejno z żółtkami. Następnie wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną, wlać śmietanę i dodać ser. Całość starannie utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem (ja wyłożyłam folią aluminiową, bo papier się wykończył ;)). 2/3 części ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć na dnie formy. Podpiec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C.
Na podpieczony spód wylać masę serową i wyrównać. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i wykroić z niej długie paski. Układać lekko pod skosem. Roztrzepanym żółtkiem posmarować kratkę. Piec ok. 50 minut.
Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (jeśli lukier będzie za rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dolać wody lub soku z cytryny). Gotowym lukrem posmarować wierzch przestudzonego sernika.
SMACZNEGO :)
Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.

Komentarze
Prześlij komentarz