Chleb z cukinią
Pierwsze machanie na stacji: Wrocław Główny - zaliczone. Pierwsza paczka, pierwszy gość... Coraz bardziej czuje się u siebie. Coraz pewniej przyglądam się ludziom, coraz pewniej chodzę po ulicach i chodnikach. Wrocławianka z pragnienia, ścigająca swoje marzenia. Jestem tu. Chce zostać :)
Cukinia w wypiekach ma to do siebie, że wydłuża świeżość i dodaje wilgotności. Cienka skórka i delikatny środek aczkolwiek lekko kleisty. Chlebek kroi się dobrze pod warunkiem, że pozwoli mu się dobrze przestudzić :) Smak miodu wynurza się na pierwszy plan, ale to może akurat zależeć od rodzaju użytego miodu. Ja użyłam miodu gryczanego, który jest dość wyrazisty. Łatwy, mało kapryśny i szybki w przygotowaniu, a przede wszystkim bardzo smaczny :)
Składniki:
- 50 dag pokrojonego w kostkę miąższu cukinii
- 50 dag mąki pszennej chlebowej
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 dag płynnego miodu
- 75 g masła
Cukinie podlać 1/4 szklanki wody i dusić do miękkości ok 10 - 15 minut (w razie potrzeby dolewając odrobinę wody). Jeszcze ciepłą cukinię zmiksować, rozpuścić w niej masło. Następnie zmieszać z miodem i wkruszyć drożdże. Dokładnie rozmieszać. Wsypać przesianą mąkę i sól. Zagnieść gładkie, miękkie i niekleiste ciasto (jeśli będzie się kleić, dodać trochę mąki).
Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie. Formę do pieczenia chleba wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Odstawić do napuszenia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Piec ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczony chleb wyjąć z formy i przestudzić na kratce kuchennej. Kroić po 3 godzinach.
SMACZNEGO :)
Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Upiecz swój chleb.
Komentarze
Prześlij komentarz