Szarlotka na sposób wiedeński
Zapach tej szarlotki... wyjątkowy. Rozmarzyłam się :) Czy to zasługa koniaku w jabłkach? Obstawiam, ze tak. Ciasto cieniutkie u spodu i na górze. Pośrodku solidna porcja aromatycznych jabłek, garść rodzynek. Spód jest na tyle cienki, że bez problemu się upiecze i podpiecze, a cały sok z jabłek wtapia i się w warstwę biszkoptów. Mniam :)
Próbowałam się dowiedzieć cóż to właściwie oznacza "na sposób wiedeński". I nie wiem...
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki rozkruszonych biszkoptów (ewentualnie bułki tartej)
- 1 kg jabłek (użyłam złotej renety)
- 10 dag cukru
- 3 łyżki koniaku lub rumu
- 3 łyżki rodzynek
- 1 jako do posmarowania
- cukier waniliowy do posypania
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka,sól, 3 łyżki cukru, śmietanę i masło. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folie i pozostawić na godzinę w lodówce.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Skropić koniakiem, posypać cukrem (10 dag), wymieszać i odstawić na 30 minut, żeby się nieco zmiękczyły i puściły sok. Sok odcedzić. Ciasto podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 25x25 cm wysmarować masłem. Część pierwszą ciasta rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć nim spód, po nakłuwać widelcem. Spód równomiernie posypać pokruszonymi biszkoptami, rozprowadzić przygotowane jabłka i wyrównać. Przybrać rodzynkami. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek. Wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni (góra - dół) przez ok. 40 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto posypać cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.
Komentarze
Prześlij komentarz