Zupa krem z selera
Zupa idealna na rozgrzewkę, w smaku bardzo łagodna. Aż chce się ją czymś wzmocnić, dlatego w przypadku sera polecam Wam trochę intensywniejszy ser np. cheddar. Ja użyłam ementalera i okazał się mało wyrazisty, choć powstające z niego serowe nitki były bardzo smaczne 😊
Próbujcie, testujcie i rozgrzewajcie się przy kubku zupy bez czekania na srogą zimę ☕💙
Składniki:
- 1 duży, dorodny seler
- 1 l esencjalnego bulionu
- żółtko
- 1/4 szklanki śmietany 12%
- ok. 3 łyżki grupo posiekanych pistacji lub 6 łyżek świeżo startego sera
- sól, pieprz
Obrany i pokrojony w ok. 0,5 cm krążki seler umieścić w gorącym bulionie. Gotować pod przykryciem do miękkości przez ok. 25 minut.
Kiedy seler zmięknie zmiksować zupę blenderem, a następnie przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia. Żółtko rozmieszać ze śmietaną i wlać do zupy cały czas mieszając. Gorącą zupę rozlać, wierzch posypać pistacjami lub startym serem i podawać.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz