Zupa krem z selera

Odświeżanie przepisów ma swoje nie lada zalety - nie tylko w postaci odświeżonych zdjęć 😉 Dziś spojrzałam na tą zupę inaczej wyrzucając zbędą mąkę i manewr gotowania selera osobno. Wszystko po to by w selerowej zupie było więcej selera i zdrowia też. Zamiast sera polecam Wam wypróbowanie posypki z pistacji, a poza tym nie zmienia to, że jest to...
 Zupa idealna na rozgrzewkę, w smaku bardzo łagodna. Aż chce się ją czymś wzmocnić, dlatego w przypadku sera polecam Wam trochę intensywniejszy ser np. cheddar. Ja użyłam ementalera i okazał się mało wyrazisty, choć powstające z niego serowe nitki były bardzo smaczne 😊 

Próbujcie, testujcie i rozgrzewajcie się przy kubku zupy bez czekania na srogą zimę ☕💙




Składniki:

  • 1 duży, dorodny seler
  • 1 l esencjalnego bulionu
  • żółtko
  • 1/4 szklanki śmietany 12%
  • ok. 3 łyżki grupo posiekanych pistacji lub 6 łyżek świeżo startego sera 
  • sól, pieprz



Obrany i pokrojony w ok. 0,5 cm krążki seler umieścić w gorącym bulionie. Gotować pod przykryciem do miękkości przez ok. 25 minut.
Kiedy seler zmięknie zmiksować zupę blenderem, a następnie przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia. Żółtko rozmieszać ze śmietaną i wlać do zupy cały czas mieszając. Gorącą zupę rozlać, wierzch posypać pistacjami lub startym serem i podawać.



SMACZNEGO :)



Źródło: E.Aszkiewicz. Kuchnia Polska.

Komentarze

Popularne posty