Sałatka z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem
Inna, kolejna wersja sałatki z brokułami. Z wyglądu może podobna do tej, którą już mogliście spotkać na moim blogu. W smaku różna. Łagodny brokuł, słodkawa kukurydza, chrupiący i wyrazisty słonecznik plus słona feta i czosnek... kombinacja, którą smakuje się z przyjemnością :)
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 500 g)
 - 125 g słonecznika
 - 270 g fety
 - 1 puszka kukurydzy
 - 2 ząbki czosnku
 - ok. 3 łyżki majonezu
 - 1 łyżka jogurtu
 - sól, pieprz
 
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Fetę pokroić w kostkę. Brokuł oczyścić, odciąć zgrubiałą część łodygi i ugotować al dente (w gotującej lekko osolonej wodzie gotować 10 - 12 minut). Zlać wodę, a kiedy brokuł przestygnie części łodyg pokroić w kostki, a różdżki brokuł rozdzielić na mniejsze części. Brokułu umieścić w większej misce, dodać do nich odcedzoną kukurydzę, przestudzony słonecznik i fetę. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem (z solą należy uważać, bo feta jest dość słona). Całość wymieszać z majonezem i jogurtem. Odstawić do lodówki na 30 minut, żeby składniki się "przegryzły".
SMACZNEGO :)

Komentarze
Prześlij komentarz