Sałatka z selera naciowego, jabłek z prażonym słonecznikiem
Takiej ilości pietruszki się nie spodziewałam. Zapakowałam mi ją mama od serca... i to matczynego :) Nie wiem jaki fragment grządki opustoszał, ale pietruszki była cała siatka. Troszkę się zdumiałam kiedy to stwierdziłam ;) Plan jest taki: dziś sałatka, wkrótce muffiny ze sporą ilością pietruszki, a reszta już w zamrażalniku. Będzie do zupy i nie tylko :)
Tymczasem mam dla Was lekką, świeżą i zdrową sałatkę uposażoną w moc witamin, za które będzie wdzięczy Wasz organizm. W końcu pierwsze płatki śniegu zaszczyciły już Polskę. Nawet we Wrocławiu wczorajszego późnego wieczoru pojawiło się parę. Jednak szybko rozmokły się w deszczu, pozwalając wyjść rano słońcu.
Składniki:
- 10 łodyg selera naciowego
- 2 średniej wielkości jabłka
- 125 słonecznika
- 1 i 1/2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
A TAK NA MOIM BALKONIE "STOŁUJĄ" SIĘ SIKORKI :)
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, przesypać na talerz (żeby nie łapały temperatury z patelni) i pozostawić do ostygnięcia. Łodygi selera opłukać, oczyścić, a następnie pokroić. Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w krótkie słupki. Seler, jabłka i słonecznik wymieszać w misce wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę, żeby składniki się "przegryzły".
SMACZNEGO :)
Źródło: tysiagotuje.pl
Komentarze
Prześlij komentarz